Varenie nemusí byť len nudné pridávanie prísad do misy, miešanie cesta, krájanie zeleniny, vykosťovanie a pácovanie mäsa. Nejde ani o umývanie kopy riadu, ktorá po Vás v kuchyni ostala. O tom, že varenie je zábava a môže to byť naozaj veľká šou Vás presvedčí slávny šéfkuchár Khalil Chrif Tribak. Jeho šoumenské kúsky spojené s kuchárskym umením si môžete vychutnať priamo v Bratislave – v reštaurácii Benihana. Nemusíte cestovať ďaleko, no napriek tomu Vám tu garantujú kvalitný a tiež nezvyčajný gurmánsky zážitok. V spojení s vystúpením sa dopracujete k japonskému štýlu prípravy jedál, teppanyaki, čo znamená teppan- platňa a yaki- grilovať, čiže príprava jedla na grilovacej platni. Spoza nej sa na Vás bude usmievať sympatický a vždy dobre naladený šéfkuchár Khalil. Predvedie Vám niečo zo svojho kulinárskeho, artistického a hereckého umenia. Týmto spôsobom sa pripravujú rôzne pokrmy z rýb, hovädzieho mäsa, mušlí, kreviet, homárov, kuracieho mäsa a grilovacej zeleniny. Tiež používajú rezance (Yakisoba), kapustu s plátkami mäsa alebo morskými plodmi (okonomiyaki), ktoré pipravujú na živočíšnom tuku alebo rastlinnom oleji. Ako prílohu dostanete klíčky mungo fazule, cukýn alebo vyprážanej ryže, niekde Vám ponúknu k jedlu aj rôzne omáčky, no v Japonsku je to iba sójová. Tento spôsob prípravy má pôvod v Japonsku, a to v roku 1945. Začínali s ním reštauračné reťazce MISON a obľubu si našli najmä u turistov. Kuchár, ktorý pripravuje takéto jedlá musí pred očami divákov nielen dobre a šikovne variť, ale vložiť aj kúsok svojho ja, aby divákov a zákazníkov pobavil či zaujal.
Khalil, ktorý vyštudoval lodné strojárstvo, sa vo svojom obore v Maroku dlho nezahrial. Po krátkom čase prišiel pracovať do Londýna a zamestnal sa ako pomocná sila v kuchyni. Tu sa pomaly priúčal kuchárskemu umeniu a zdokonaľoval sa v ňom. V roku 1966 začal pracovať v londýnskej reštaurácii Benihana Piccadilly, kde sa rýchlo vypracoval na hlavného kuchára pri grile, aj vďaka skúsenostiam s prípravou rýb, ktoré získal už doma. Vyrastal totiž v rybárskom mestečku a ryby boli u nich na stole veľmi často. Doteraz patria k jeho obľúbeným jedlám. Svoj talent mohol šikovný Maročan už po pár mesiacoch pôsobenia v reštaurácii Benihana predviesť aj v televíznej šou. Túto prácu si veľmi rýchlo osvojil a obľúbil, nakoľko ho varenie baví. Japonskú kuchyňu považuje za najzdravšiu a pri príprave jedál dbá na čerstvosť a kvalitu potravín, ktoré používa.
Vďaka svojej šikovnosti pracoval vo viacerých známych reštauráciách, akými sú Kosci restaurant v Londýne, Roko Restaurant v Cobhame alebo Fennel Restaurant v Guildforde. V Londýne spoznal svoju terajšiu manželku Simonu, ktorej môžeme vďačiť za jeho príchod a pôsobenie na Slovensku. Benihana je jediná svojho druhu v strednej Európe. Slovensko sa Thalilovi zapáčilo a svoje umenie by chcel zviditeľniť ešte viac. Život u nás sa mu zdá pokojnejší ako v Londýne a všade má odtiaľto vraj blízko.
Zdroj: webmagazin.teraz.sk
Foto: benihana.sk