Viete o tom, že jednou z foriem zabezpečenia stravovania pre zamestnanca v roku 2022 je poskytnutie stravných lístkov/gastrokariet?
Aké sú ich výhody pre zamestnávateľov a zamestnancov a čo je potrebné o nich vedieť?
Čo je stravenka?
Stravenky alebo stravovacie poukážky slúžia na zabezpečenie hlavného teplého jedla pre zamestnancov v stravovacích zariadení. Je to rýchly a efektívny spôsob, ktorý podľa zákona rieši povinnosť zamestnávateľa stravovať svojich zamestnancov. Nárok na stravenky majú zamestnanci, ktorí v rámci pracovnej zmeny vykonávajú prácu viac ako 4 hodiny. Povinnosť poskytnúť stravu sa však nevzťahuje na brigádnikov, ktorí pracujú na základe dohôd mimo pracovného pomeru.
Tip: Viete, ako vytvoriť dokonalú terasu hotela alebo reštaurácie pre vašich hostí?
Stravné lístky sú určené výlučne na úhradu tovaru potravinového charakteru alebo vhodného nealkoholického nápoja. Platiť nimi je teda možné iba v reštauráciách alebo v obchodoch s potravinami.
Pozor: Cestovné náhrady sa v stravenkách vyplatiť nedajú.
Stravné lístky zamestnancov v roku 2022
Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravného lístka. Pre rok 2022 je to 75 % stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín, t. j. 75 % z 5,10 € = 3,83 €. Zamestnávateľ si v prípade stravného lístku môže do daňových výdavkov zahrnúť 55 % stravného lístku, a teda 2,11 €.
Elektronické stravné lístky
Zamestnávateľ si môže vybrať formu stravných lístkov, ktoré poskytne svojim zamestnancom. Buď moderné elektronické alebo klasické papierové. Digitálne alebo elektronické stravenky sú pohodlné, ekologické a od januára 2023 úplne nahradia tie papierové.
Tip: Poznáte výhody „all in one“ platobných terminálov?
Výhody pre zamestnancov
- Držitelia straveniek dostávajú rôzne zľavy, darčeky, poukážky
- Sú určené najmä tým, ktorí sa plánujú pravidelne stravovať v podnikoch
- Ak si zamestnanci plánujú nakúpiť potraviny ako „rezervu“
- Stravenka je garanciou, že stravné miniete na jedlo a nie na zbytočnosti
- Stravenka podporuje slovenské reštaurácie v období pandémie a krízy
Nevýhody
- Za stravenky sa nedá kúpiť iný tovar než jedlo a potraviny
- Nemožno nimi platiť v luxusných reštauráciách
- Využiť ich je možné prevažne v „menučkových” reštauráciách a podnikoch
Výhody pre zamestnávateľov
- Stravenky sú vhodným prostriedkom ako zabezpečiť zdravú a pestrú stravu pre zamestnancov
- Oproti finančnému príspevku uľahčujú administratívu pre personálnych pracovníkov
- Prispievajú k lepšej klíme na pracovisku
- Zlepšujú pracovné vzťahy a efektivitu práce u zamestnancov
Pre reštaurácie a gastroprevádzky prinášajú stravenky výhodu v tom, že im zabezpečujú stálych hostí.
Dostanete stravenky aj pri práci z domu?
Áno, aj zamestnanci, ktorí dočasne pracujú z domu majú právo na gastrolístky. Zamestnávateľ je totiž povinný zabezpečiť stravovanie všetkým zamestnancom, ktorí si odpracujú minimálne 4 hodiny, a to aj keď pracujú z domu.
Tip: Ako udržať podnikanie v gastronómii počas krízy.
Rozdiel medzi stravným lístkom a finančným príspevkom
Podľa Zákonníka práce je výška stravného vo všetkých formách pomerne obmedzená. Väčšina zamestnancov si môže vybrať medzi stravenkami/gastrokartami a finančným príspevkom.
Pri finančnom príspevku dostane zamestnanec len čiastku, ktorú sa mu zamestnávateľ rozhodne preplatiť. Pri stravnom lístku alebo gastrokarte dostane zamestnanec stravné na gastrokarte v celej výške aj s finančným príspevkom. Na stravenky môže zamestnávateľ prispievať až 500 eur ročne bez daní a odvodov. Okrem toho k stravenkám obdržíte aj rôzne darčeky a zľavy. K peniazom nedostanete nič navyše.
Ktoré spoločnosti ponúkajú gastrolístky?
Najrozšírenejšie zastúpenie na slovenskom trhu v oblasti predaja stravných lístkov majú:
- DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o.,
- LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o.,
- Edenred Slovakia (bývalý Ticket restaurant),
- SODEXO PASS SR s.r.o.,
- Vaša stravovacia, spol. s r.o.
Dominika Blchová, SEO služby a copywriting