Gazpacho je pre horúce letné dni ako stvorené. Jeho základ tvorí veľa zrelej, sviežej zeleniny. Táto dobrota pôvodom z Andalúzie sa podáva ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých sklenených pohároch. Pochádza z obdobia krátko po objavení Ameriky, kedy sa základné suroviny, teda paradajky a papriky, dostali do Európy. A vy si ju teraz môžete vychutnať v recepte šéfkuchára Dalibora Rakoczyho alias Pána Tymiána.
Pripravte si:
- 900 g paradajok
- 220 g uhoriek
- 1 zelenú papriku
- 1/2 červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- vínny ocot
- čierne korenie
- 1/2 čl. mletej rasce
- biely chlieb (2-3 krajce)
- 3-4 kocky ľadu
- 1 dl vody (resp. podľa potreby)
A ako na to?
Zeleninu očistíme od stopiek a tuhých častí, uhorky zbavíme jadierok. Z chleba odrežeme kôrku a striedku namočíme do misky s vodou. Keď sa striedka napije, prebytočnú tekutinu vylejeme a striedku vyžmýkame.
Do misy mixéra pridáme všetku zeleninu, olivový olej, vodu a spolu premixujeme, aby sa všetko spojilo. Potom pridáme kocky ľadu, koreniny, ocot, chlieb a ešte raz spolu premixujeme, pokiaľ nie je gazpacho krásne hladké a jemné.
Dochutíme a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Podávame studené. Dobrú chuť!
Tip
Dokonale hladké gazpacho vykúzlite napríklad pomocou stolového mixéra Gorenje B1000GE, a to vďaka inovatívnej technológii mixovania. Oceľová štvoritá čepeľ mixéra je totiž osadená 5 mm mimo stred. Pri mixovaní vzniknú nerovnomerné víry, ktoré potraviny účinne premiešajú a rozmixujú. Rôzne veľké kusy spracovávaných potravín tak nemajú šancu čepeli uniknúť. Mixér má sklenenú nádobu s objemom 1,5 l s vyznačenou odmerkou, výkonný 1000W motor a dve rýchlosti. Odporúčaná cena je 79,90 EUR.
A ešte jedna dobrá správa! Až do konca augusta platia špeciálna akcia, kedy pri kúpe vybranej chladničky Gorenje GardenFresh s technológiou pre dlhý život ovocia, zeleniny i ďalších potravín získate 80% zľavu napríklad práve mixér alebo akýkoľvek iný malý spotrebič Gorenje.
O Daliborovi Rakoczym
Dalibor Rakoczy alias Pán Tymián precestoval celý svet, aby na vlastnej koži spoznal autentické miesta s nápaditou gastronómiou. Žil v Anglicku, kde prepadol láske k vareniu z kvalitných surovín. Pár týždňov po tom, čo sa v roku 2020 presťahoval do New Yorku, prišli zmeny, ktoré sa dotkli každého z nás. Vrátil sa na Slovensko, aby uviedol do života unikátny koncept zážitkovej pop-up dinner party „Čarovná záhrada″.