Počas tehotenstva sa mnoho mamičiek stretne s tehotenskou cukrovkou, ktorá sa prejavuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. Pod kontrolou ju môžu udržať lieky, inzulín, ale aj úprava vo výžive a životospráve.
Trápi aj vás tehotenská cukrovka? Poradíme vám na, čo dbať pri stravovaní a ako by mal vyzerať vzorový jedálniček.
Príznaky tehotenskej cukrovky
Cukrovka v tehotenstve je strašiakom mnohých žien, ktoré sú v očakávaní. Rizikovou skupinou sú hlavne ženy, ktoré trápi obezita alebo majú diabetes v rodine. Metabolizmus sacharidov v krvi je porušený, a preto sa mnohokrát rozvoj cukrovky pripisuje nadmernej konzumácii sladkých jedál.
Tak ako u iných typoch diabetu choré mamičky zväčša nepociťujú žiadne príznaky cukrovky (diabetes mellitus), ktoré by zvýšenú hladinu cukru v krvi jednoznačne naznačovali. Okrem cukru v krvi (glykémia) sa môže prejavovať aj časté močenie, ktoré má na svedomí cukor v moči. Preto je dôležité ihneď po zistení tehotenstva absolvovať vyšetrenie u gynekológa.
Jedálniček pri tehotenskej cukrovke
Jedálniček pri tehotenskej cukrovke nie je vôbec komplikovaný. V prvom rade by ste sa mali zamerať na pravidelnosť a rozdeliť si množstvo jedla na viac porcii. Úprava stravy a počítanie množstva živín na začiatku môže byť‘ zdĺhavé, ale pravidlá sa dajú rýchlo osvojiť. Úprava stravy sa doporučuje aj pri redukčných diétach, no aj vtedy ak mamička cestuje s cukrovkou na dovolenku.
Ako sme spomínali, základom stravy pri tehotenskej cukrovke je obmedzenie množstva sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom.
Vhodné potraviny pri tehotenskej cukrovke:
- Bielkoviny: Príjem bielkovín by mal byť primeraný hmotnosti tela. A taktiež je dôležité voliť kvalitné zdroje bielkovín, ako sú ryby, vajcia, biele mäso, mliečne výrobky či strukoviny.
- Tuky: Príjem tukov by mal byť obmedzený. Je lepšie dať prednosť zdravým tukom ako sú tuky v orechoch, rybách alebo avokáde.
- Vláknina: Vlákninu je potrebné si dopriať v každej porcii jedla a radšej ňou nahradiť časť obvyklej prílohy. Ideálne množstvo vlákniny je 30 g na deň. Vhodnými zdrojmi vlákniny je čerstvá a fermentovaná zelenina, strukoviny, pšeničné otruby a ľanové semienka. Okrem poskytovania množstva vitamínov a minerálov, vláknina upravuje trávenie a zlepšuje pravidelné vyprázdňovanie, pri dostatočnom prijme tekutin.
Potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré sú nevhodné:
- sladkosti
- polotovary a spracované jedlá, do ktorých je pridávaný cukor
- jedlá s obsahom škrobu a bielej múky,
- vyprážané jedlá
- veľké porcie sacharidových príloh (zemiaky, ryža, cestoviny),
- šťavy a džúsy, ktoré obsahujú taktiež veľké množstvo cukru.
Vzorový jedálniček 1.
- Raňajky
Omeleta s cibuľou, dvoch vajíčok. K tomu malý krajec ražného chlebíka a čerstvá zelenina.
- Desiata
Biely jogurt s hroznom a lyžičkou orechov
- Obed
Kuracie prsia na prírodno s tekvicovými semiačkami, varené zemiaky a restovaná zelenina na kokosovom oleji.
- Olovrant
Tvaroh na slano so zeleninou a chia semienkami.
- Večera
Zeleninový šalát so zemiakmi, jarnou cibuľkou, reďkovkou a zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy.
- Druhá večera
Syr s kúskom ražného chlebíka a zeleninou.
Vzorový jedálniček 2.
- Raňajky
Ražný krajec chlebíka s avokádom a čerstvou zeleninou.
- Desiata
Tvaroh s čučoriedkami a lyžičkou orechov
- Obed
Mäso na prírodno s hnedou ryžou, pečená zelenina a čerstvý šalát.
- Olovrant
Jogurt, stredne veľké ovocie, hrsť orechov.
- Večera
Losos so špargľou a sladkými zemiakmi s kokosovým olejom a škoricou.
- Druhá večera
2-3 plátky knäckebrot s pomazánkou a zeleninou
Pohyb
K tehotenskej cukrovke a ku zmene životného štýlu neodmysliteľne patrí aj pohybová aktivita. Pohyb by ste mali konzultovať s lekárom. Najideálnejšia je chôdza a prechádzky min. 30 minút denne. Vyskúšať môžete aj tehotenskú jogu, pilates, plávanie alebo cviky na fit lopte, ktoré uľavia aj vášmu chrbátu.
Stres je ďalší faktor, ktorý môže negatívne ovplyvniť hladinu cukru v krvi, preto sa snažte, čo najviac oddychovať.
Rady na záver
- Obmedzte v jedálničku všetko, čo je sladké. Cukor, sladkosti, sladké cereálie.
- Pozor aj na výrobky z bielej múky ako chlieb, pečivo, cestoviny, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi.
- Na tanieri by sa mala objavovať primeraná porcia bielkovín v podobe mäsa, mliečnych výrobkov a vajec.
- Dostatok zeleniny kombinujte s kvalitným olejom.
- Zo zeleniny sa hodia hlavne listové šaláty, špenát, cuketa či špargľa.
- V strave by nemali chýbať ani zdravé tuky ako avokádo, olivový olej, orechy a semená, kokosový orech. Tie sú dôležité aj pre vývoj mozgu plodu.
- Plnohodnotná porcia by mala obsahovať 25% bielkovín, 25 % celozrnných obilnín a škrobových potravín spolu. Zvyšných 50% má tvoriť neškrobová zelenina.
Autor: Dominika Blchova