Zdielajte
Tipy a inšpirácie na stravu a jedálniček pre pacienta na domácej dialýze

Možno ste počuli príbehy od priateľov alebo blízkych, ktoré popisovali potraviny, ktoré budete musieť vylúčiť zo svojho jedálnička, ak začnete s domácou dialýzou. Vydýchnite si, strava na domácej dialýze je niekedy menej obmedzujúca než diéta pri hemodialýze v dialyzačnom stredisku.

Keďže obličky stratili svoju schopnosť vyrovnávať elektrolyty a odstraňovať odpadové látky a prebytočnú tekutinu, je potrebné sa bližšie pozrieť a zoznámiť sa s nasledujúcimi témami.

Domáca dialýza

Výber domácej dialýzy na liečbu zlyhania obličiek a život s dialyzovaným členom domácnosti môže poskytnúť väčšiu flexibilitu v životnom štýle, plánovaní a stravovaní v porovnaní s inými spôsobmi liečby.

Existuje však niekoľko zásad obličkovej diéty, na ktoré určite treba myslieť. Ľudia na domácej dialýze však môžu mať menej obmedzení na stravovanie, pretože liečba sa vykonáva častejšie. Frekvencia domácej dialýzy je tiež bližšia prirodzenej funkcii obličiek a môže znamenať lepšie výsledky.

Hlavné komponenty stravy

Čo presne je teda ideálna strava pre niekoho na domácej dialýze? To je zložitá otázka, pretože každý na dialýze je jedinečný a nutričné ​​potreby sa líšia od človeka k človeku.

Existujú však spoločné prvky, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní dobre vyváženého jedálneho lístka, aby vyhovoval potrebám pacientov. Pozrime sa na hlavné body, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní jedál.

Kalórie

Všetky potraviny poskytujú energiu, niektoré potraviny, ako napríklad mastné a sladké jedlá, majú vysoký obsah kalórií. Pri dialýze je dôležité prijímať správne množstvo kalórií. Ešte dôležitejšie je, že správna strava a udržiavanie si ideálnej hmotnosti vás udrží zdraví a budete sa cítiť lepšie.

Mnoho ľudí na domácej dialýze má väčšiu chuť do jedla a vďaka tomu je oveľa jednoduchšie uspokojiť každodenné potreby prísunu kalórií. Treba si však dávať pozor na nárast hmotnosti v priebehu času kvôli dextróze (druh cukru) z dialyzačného roztoku, ktorú vaše telo môže absorbovať. Váš dietológ vám môže pomôcť vytvoriť si stravovací plán, aby ste si udržali zdravú váhu.

Energia sa získava najmä zo sacharidov a tukov. Keďže pacienti so zlyhaním obličiek majú vyššie riziko zvýšeného cholesterolu, možno vám bude odporučené vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu. Pozorne si prečítajte etikety potravín, aby ste zistili ich hodnoty. Ak máte cukrovku, buďte opatrní pri jedení sladkostí.

Proteín a bielkoviny

Jesť potraviny, ktoré obsahujú bielkoviny, je veľmi dôležité pre jednotlivcov na všetkých typoch domácej dialýzy, pretože počas liečby môžete stratiť určité množstvo bielkovín. Ich nedostatočný príjem môže viesť k podvýžive, strate hmotnosti, svalovej slabosti a zlému zdravotnému stavu.

Pred začatím dialýzy vám možno váš nefrológ odporučil, aby ste dodržiavali nízkobielkovinovú diétu na zachovanie funkcie obličiek. No teraz však máte iné nutričné ​​priority a vaše požiadavky na bielkoviny sú zvýšené. Väčšine ľudí na dialýze sa odporúča jesť vysokokvalitné bielkoviny.

Dobré zdroje bielkovín: chudé hovädzie mäso, hydina, ryby, strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky, vajcia alebo náhrada vajec a tofu. Vyhnite sa spracovanému mäsu.

Sodík a soľ v strave

Pri plánovaní jedál je potrebné venovať pozornosť aj sodíku. Je to minerál, ktorý pomáha kontrolovať hladinu tekutín vo vašom tele. Keď jete príliš veľa soli, telo zadržiava viac vody a môže spôsobiť opuchy rúk a nôh. Vysoký príjem sodíka môže spôsobiť smäd a tiež vedie k zvýšenému prírastku hmotnosti, poklesom krvného tlaku a kŕčom. Pacientom, ktorí podstupujú domácu dialýzu, sa zvyčajne odporúča obmedziť príjem sodíka.

Jedenie čerstvo pripravených jedál je najlepší spôsob, ako znížiť množstvo sodíka, ktoré prijmete. A samozrejme, najlepšie je nepridávať do jedla žiadnu extra soľ a čítať si etikety produktov. Toto sú potraviny s vyšším obsahom sodíka, na ktoré si treba dať pozor: spracované mäso, konzervy, omáčky a mrazené jedlá. Soľ obsahuje napríklad aj chlieb, syr a šunka.

Tekutiny

Keď obličky zlyhajú, prebytočná tekutina sa nedá z tela odstrániť, a preto treba obmedziť denný príjem tekutín. Tekutina sa nachádza vo všetkých nápojoch, ale aj v potravinách ako sú polievky, omáčky, zelenina a ovocie. Váš dietológ s vami prediskutuje, koľko môžete denne vypiť.

Obmedzenie tekutín nie je jednoduché, ale možno zistíte, že to nie je také ťažké, ak budete postupovať podľa našich tipov:

  • Obmedzte pobyt v teplom prostredí, nebudete pociťovať taký smäd
  • Ak ste smädní medzi jedlami, dajte si ako občerstvenie ľadovo vychladenú zeleninu a ovocie
  • Ak ste diabetik, udržujte si predpísané hladiny glukózy v krvi. Vysoké hladiny môžu zvýšiť váš smäd
  • Používajte menšie šálky a poháre a popíjajte nápoje pomaly
  • Bojujte so suchom v ústach. Skúste si vypláchnuť ústa, použiť ústnu vodu alebo si vyčistiť zuby. Pomôže aj cmúľanie kolieska citróna či limetky
  • Do potravín nepridávajte soľ
  • Vyhnite sa jedlám s vysokým obsahom sodíka (klobása, syr, saláma)
  • Varte s bylinkami a korením namiesto soli
  • Spolupracujte so svojím dietológom a stanovte si cieľ, koľko tekutín môžete každý deň prijať
  • Sledujte a zapisujte si tekutiny, ktoré jete a pijete

Draslík a fosfor

Draslík je nezastupiteľný minerál, ktorý udržuje rovnováhu medzi chemickými a elektrickými procesmi, podporuje metabolizmus bielkovín a trávenie. Zdravé obličky odstraňujú nadbytok draslíka z tela, ale pri znížení ich funkcie je táto schopnosť obmedzená.

Keď sú hladiny draslíka a fosforu príliš vysoké, môžu byť pre dialyzovaných pacientov život ohrozujúce a môžu sa vyskytnúť aj vážne srdcové problémy. Preto je dôležité, aby všetci dialyzovaní pacienti dodržiavali pokyny svojho dietológa pre konzumáciu draslíka a fosforu.

Draslík sa nachádza najmä v ovocí a zelenine ako sú banány, marhule a paradajky, zemiaky a v mliečnych výrobkoch a čokoláde. Draslík zo zemiakov a inej zeleniny odstránite tak, že ich ošúpete, nakrájate a na niekoľko hodín namočíte do veľkej nádoby s vodou. Pred varením vodu vymeňte.

Aj príliš veľa fosforu v krvi môže oslabiť vaše kosti a tiež spôsobiť svrbenie pokožky. Váš dietológ vám poradí, ako znížiť príjem fosforu vo vašej diéte.

Tip: Viete ako predísť najčastejším civilizačným ochoreniam?

Vitamínové a minerálne doplnky

K dispozícii je veľa rôznych doplnkov stravy, ktoré sú dobrou pomôckou pri prevencii podvýživy. Z bezpečnostných dôvodov sa pred užitím akýchkoľvek liekov, vitamínových a minerálnych doplnkov alebo probiotík porozprávajte so svojím lekárom. Ak potrebujete doplnok stravy, váš dietológ vám pomôže nájsť ten, ktorý je pre vás vhodný.

Recepty

Omeleta

Ingrediencie:

  • 1 malá mrkva
  • 1-2 zemiaky
  • 1 paprika
  • jarná cibuľka
  • 100 g varenej šunky
  • vajce
  • 50 ml mlieka
  • pažítka
  • soľ, korenie, muškátový oriešok (štipka)

Postup:

  1. Zemiaky, papriku a mrkvu nakrájajte na kocky a do chrumkava oglazírujte na panvici, podľa veľkosti približne 10 min.
  2. Umyte jarnú cibuľku a nakrájajte na kolieska. Rozohrejte 2 lyžice oleja na panvici a usmažte už predtým oglazírované zemiaky, mrkvu, papriku spolu s jarnou cibuľkou. Potom pridajte šunku a chvíľku povarte.
  3. Medzitým si nakrájajte pažítku a zmiešajte spolu s vajcami, mliekom, čiernym korením, soľou a muškátom.
  4. Zmes nalejte na panvicu so zeleninou a nechajte chvíľku usadiť. Chvíľku varte, aby všetko stuhlo do omelety. Hotovo.

Kuracie prsia na smotane s hubami

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 biela cibuľa
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 1 lyžica horčice
  • 1 téglik nízkotučnej kyslej smotany
  • petržlen
  • korenie bez soli
  • 125 g ryže

Postup:

  1. Cibuľu nakrájajte a na troche oleja vo veľkom hrnci osmažte do zhnednutia.
  2. Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky, pridajte k skaramelizovanej cibuli a okoreňte. Pridajte očistené a nakrájané huby, horčicu a podlejte vodou. Keď sa voda vyparí, pridajte kyslú smotanu a petržlen a znížte teplotu.
  3. Na miernom ohni varte ešte ďalších cca 30 minút.
  4. Podávajte s uvarenou ryžou.

Bude vás zaujímať’: Môžu bielkovinové diéty naozaj uškodiť?

Taliansky šalát

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 200 g cestovín tagliatelle
  • 200 g paradajok
  • 125 g mozzarelly
  • 6 čiernych olív
  • zväzok rukoly

Zálievka:

  • 3 lyžice pesta
  • 1 1/2 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • zväzok bazalky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu tak, aby boli „al dente”. Prebytočnú vodu sceďte a cestoviny nechajte vychladnúť. Potom ich premiestnite do šalátovej misy.
  2. Paradajky umyte, odstráňte stonky a nakrájajte.
  3. Mozzarellu nakrájajte na malé kocky, umyte rukolu, osušte a nakrájajte na tenké prúžky.
  4. Do misy s cestovinami pridajte paradajky, mozzarellu aj rukolu a premiešajte.
  5. Na zálievku zmiešajte pesto s olivovým olejom a octom a vyšľahajte. Pokiaľ je to nutné, pridajte štipku soli a korenia.

Tip: Šalát sa skvele hodí ku grilovanému mäsu, ale výborný je aj samotný s bagetou.

Bublanina s ananásom

Ingredience:

  • 3 vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 300 g ananásového kompótu bez šťavy
  • 20 g práškového cukru na posypanie
  • 20 g hrubej múky na vysypanie formy

Postup:

  1. Piškótové cesto si pripravíte tak, že do ušľahaných žĺtkov s cukrom zamiešate múku so snehom.
  2. Do vymastenej a múkou vysypanej formy poukladajte odkvapkaný ananás.
  3. Na ananás nalejte pripravené cesto a upečte na 180°.

Každý typ domácej dialyzačnej liečby je iný, tak ako každý pacient na domácej dialýze je jedinečný. Z tohto dôvodu by mala byť aj strava prispôsobená potrebám pacienta. Dietológ vám môže pomôcť vymyslieť diétu, ktorá bude postihnutému najlepšie vyhovovať.

Podľa laboratórnych výsledkov sa môže zistiť, aké potraviny treba jesť viac a ktoré treba naopak obmedziť. Ak si teda neviete rady, ako zostaviť vhodný jedálniček, určite sa obráťte na odbornú pomoc.

 

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

 

Obrazky: www.pexels.com