Zdielajte

Na Slovensku sa tradične každý rok koná Gurmán fest, a to hneď v niekoľkých mestách. Ako to vyzeralo v Bratislave na 6. ročníku, tak to sa Vám pokúsime priblížiť v nasledujúcich riadkoch. Autentická atmosféra sa však nedá opísať, to musíte zažiť. Pokiaľ teda milujete dobré jedlo, tak si toto podujatie nechajte v budúcom roku utiecť. 

Všetci gurmáni sa stretli na petržalskom Dostihovom závodisku, ktoré im ponúklo viac priestoru a komfortu. Novinkou bolo, že súčasťou festivalu bol i Gastronomy Slovakia – prvý kongres svojho druhu na Slovensku, ktorý bol určený pre odborníkov z gastronómie, riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, somelierov, gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne. Tretí bonus bol v podobe najdlhšej oslavy Dňa detí, keďže trval od 30. 5. do 1. 6. Deťom bolo ponúknutých viacero atrakcií v špeciálnom „Detskom stane Detičkovo“, kde sa mohli zúčastniť viacerých workshopov, tvorivých dielní Da Vinci, vyskúšali si i detskú školu varenia, zabavili sa so šašom, alebo si zmerali sily pri súťažení. A ako by to bolo na dostihovej dráhe bez koníkov? Z malých poníkov sa mohli vytešiť všetky deti, tí odvažnejší sa na nich i povozili.

Zúčastnení si tu mohli vychutnať a poobzerať množstvo skvelých šéfkuchárov, ale i tie najlepšie reštaurácie podľa rebríčka gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Zastúpenie tu mali gastronomické jednotky z Česka, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska. Festival obohatil aj zeleninový trh, kaviareň Ebenica, ktorá ponúkala slovenské espresso, Mattoni nealko bar s majstrom sveta p. Prvotiakom a Bentianna bar s novým slovenským aperitívom.

Niečo zo somelierstva ste sa mohli priučiť na prednáške a degustácii v Stane nápojov, alebo sa zúčastniť prezentácie Školy varenia zo Sv. Jura, či vychutnať si cukrársku šou La Patisserie.

tortyNávštevníci mohli odovzdať reštauráciám svoj hlas vo forme guličky ako znak toho, že im u nich chutilo. Najspokojnejší boli podľa hlasovania účastníci Gurman festu v Redute a vo Fou Zoo. Najkrajšie prezentované stánky mali ako každoročne Hubert, tohtoročná reštaurácia roka bola podľa Gurmána na Slovensku – Fou Zoo, Bentianna, Rauch či stan Zlatého Bažanta, ktorý prišiel tento rok s novým imidžom.

Stretnúť ste tu mohli držiteľa Gurmán AWARD, kuchára roka 2012, Mariána Fila alebo Michala Konráda z Fou ZOO, Igora Čehyho z Mlyna 108 – čerstvého kuchára roka 2014. Svoje umenie predviedol aj Jaroslav Žídek a v nedeľu sa priaznivci dobrého jedla mohli tešiť zo šou Marcela Ihnačáka.

Čerešničkou na torte bolo vystúpenie štyroch michelinových šéfkuchárov.

Nuž, nikto sa tu nenudil a všetci sa tešíme na ďalší ročník. 

Zdroj: magazin.restauracie.sme.sk, gurmanfestbratislava.sk

Foto: flora.sk, tortyodmamy.sme.sk