Vedeli ste, že zmena stravy môže výrazne znížiť vysoký krvný tlak? Vysoký krvný tlak, známy tiež ako hypertenzia, postihuje veľa dospelých, a to nielen pri cukrovke. Tento stav zvyšuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice a ochorenia obličiek.
Zdravá strava je nevyhnutná na zníženie krvného tlaku a udržanie jeho optimálnej hladiny. Tu je sedem potravín, ktoré môžu pomôcť udržať hladinu cukru v krvi a hodnoty krvného tlaku.
Vysoký krvný tlak
Vysoký krvný tlak, nazývaný aj hypertenzia patrí pravdepodobne k najbežnejším chorobám a je jedným z najzávažnejších rizikových faktorov cievnych mozgových príhod, chorôb srdca, porúch oči a obličiek.
Najčastejšie príznaky vysokého krvného tlaku:
- smäd
- závraty, bolesti hlavy
- šumenie v ušiach
- nevoľnosť
- krvácanie z nosa
Ideálny krvný tlak je do 120/80 mm Hg. Hodnoty vysokého krvného tlaku sú vtedy, keď má systolicka hodnota viac ako 140 mm Hg a diastolická je nad 90 mm Hg.
Príčiny hypertenzie nie su celkom jasne no existujú rizikové faktory, ktoré môžu rozvoj vysokého krvného tlaku urýchliť, ako nedostatok pohybu, stres, alkohol, fajčenie, diabetes (cukrovka) a celková zlá životospráva.
Vysoký krvný tlak je stav, ktorý sa často vyskytuje pri cukrovke. Preto je dôležité vedieť, ako sa pri cukrovke stravovať a aké potraviny by vám určite v jedálničku nemali chýbať.
5+1 potravín, ktoré vám pomôžu kontrolovať hladinu cukru v krvi
1. Zelená zelenina
Zelená listová zelenina je bohatá na dusičnany, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak.
Príklady listovej zeleniny:
- kapusta
- fenikel
- kel
- šalát
- špenát
- špargľa
Dennú dávku zelenej zeleniny si môžete naservírovať v šaláte alebo konzumovať ako chutnú prílohu.
2. Bobule
Bobuľové ovocie ako čučoriedky alebo jahody obsahujú antioxidačné zlúčeniny, ktoré ponúkajú množstvo zdravotných výhod, vrátane znižovania rizikových faktorov srdcových chorôb, ako je práve vysoký krvný tlak. Vychutnajte si bobule ako desiatu alebo sladkú pochúťku po jedle, pridajte si ich do smoothies, alebo ovsených vločiek.
3. Repa
Cvikla ako aj cviklové (repové) nápoje sú výnimočne výživné a ich konzumácia môže pomôcť výrazne podporiť zdravé hladiny krvného tlaku. Majú vysoký obsah dusičnanov, ktoré pomáhajú uvoľňovať krvné cievy, a tým môžu znižovať krvný tlak.
4. Ovsené vločky
Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín E a antioxidanty. Veľké množstvo vlákniny má za následok spomalenie príjmu glukózy a spolu v kombinácii s antioxidantmi predstavujú ovsené vločky ideálne jedlo na stabilizáciu cukru v krvi. Začnite deň miskou ovsených vločiek, alebo použite ovsené vločky namiesto strúhanky.
5. Strukoviny
Strukoviny ako šošovica, hrach, fazuľa a cícer majú nízky obsah tuku a kalórií a sú tiež bohaté na vlákninu a protein. Vláknina znižuje množstvo cukru, a tým znižuje celkové glykemické zaťaženie. Strukoviny sú výborné do polievok, šalátov a rôznych iných jedál.
6. Tmavá čokoláda
Áno, aj táto sladká pochúťka môže znížiť krvný tlak. Čokoláda bohatá na kakao znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou alebo prehypertenziou. Samozrejme, že je dôležité vyberať si kvalitnú čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa a konzumovať s mierou.
Zatiaľčo niektoré potraviny môžu zmierniť hypertenziu, iné môžu spôsobiť podstatné zvýšenie krvného tlaku. Ľudia môžu predísť vysokému krvnému tlaku alebo ho znížiť tak, že sa vyhnú vysokému obsahu soli v jedlách, kofeínu, alkoholu.
Tip: Prečítajte si, ako sa saunovať s vysokým krvným tlakom.
Zdravá strava a životný štýl môžu pomôcť znížiť riziko vysokého tlaku. Zahrňte zdravé potraviny ich vašej stravy a venujte sa aj primeranej fyzickej aktivite, ktorá je taktiež prospešná na liečbu hypertenzie ako aj zlepšenie celkového zdravia.
Dominika Blchová, SEO služby a copywriting