Ak vaša kuchyňa nemá vetrací systém ako kuchyňa v reštaurácií, pravdepodobne narazíte na problém, že váš domov bude voňať po jedle ešte dlho po varení. Ak je to príjemná vôňa, je to v poriadku. Horšie to je vtedy, keď ide o zapáchajúce výpary. Hoci ste vetrali niekoľko minút, stále máte pocit, že zápach visí vo vzduchu. Akoby nasiakol do múrov, nábytku a textílií.
Kuchynské pachy sú prirodzeným javom v každej domácnosti, no nie je to veľmi reprezentatívne, najmä, keď očakávate návštevu. Zozbierali sme preto niekoľko tipov, ako sa zbaviť zápachu jednoducho, rýchlo a za pár eur.
Vetrajte, vetrajte, vetrajte
Klišé, ale účinné! Najmä, ak sa chystáte variť jedlo z aromatických surovín, vetranie je veľmi dôležité. V lete je to samozrejme jednoduchšie ako v zime, no aj v mrazivom počasí sa oplatí vpustiť čerstvý vzduch do miestnosti.
Výrazný zápach, ako sú napríklad výpary z vyprážania rezňov, rýb či zemiakových placiek, často od varenia takýchto tradičných pochúťok odradia. Najmä, ak máte kuchyňu spojenú s obývačkou. Nie je to na škodu?
Otvorte okno, ešte lepšie viac okien aj dvere do miestnosti, aby ste dosiahli prievan. Naučte sa používať digestor pri každom varení. S používaním digestora je však spojená jedna nevyhnutná povinnosť, a to výmena uhlíkového a tukového filtra do digestora, ktorú netreba zanedbať.
9 + 1 tip na boj s pachmi v kuchyni
Ak chcete neutralizovať kuchynský zápach, vyskúšajte niektoré z týchto domácich riešení, ako sa zbaviť pachov z varenia vo vašej kuchyni.
Pripravte si domáce potpourri
Výpary z varenia prebijete vôňou z domáceho potpourri. Postup je jednoduchý. V hrnci nechajte zovrieť vodu a pridajte ingrediencie, ktoré ste si predtým pripravili. Duste na miernom ohni. Ako dlho budete dusiť, je na vás, nezabudnite však pridať vodu, ak sa začne odparovať. Na domáce potpourri sú vhodné plátky citróna, limetky alebo pomaranča, klinčeky, škoricové tyčinky, čerstvá mäta, rozmarín a citrónová kôra.
Overená metóda – ocot a sóda
Určite ste sa už stretli s magickou schopnosťou octu alebo sódy bikarbóny pohlcovať pach. Naplňte octom alebo sódou misku a nechajte ju voľne položenú na kuchynskej linke. Misku tam nechajte pokojne aj 24 hodín, aby ste sa zbavili aj skrytých pachov.
TIP: Čaká vás rekonštrukcia kuchyne? Viete, ako si vybrať vhodnú kuchynskú linku?
Ani zrnko nazmar
Čo urobíte ráno ako prvé, aby ste sa nabudili do nového dňa? Ak na rozbehnutie potrebujete šálku kávy, nie je to len o jej chuti, ale aj o jej vôni. Stačí si pripraviť šálku kávy, aby sa rozvoňala celá kuchyňa. A čo navyše? Kávová usadenina funguje ako účinný neutralizátor zápachu. Misku s kávovou usadeninou nechajte na kuchynskej linke alebo stole, najlepšie blízko zdroja zápachu.
Soľou a citrónom na pracovnú dosku
Pracovná doska z masívneho dreva má svoje čaro, ponúka prirodzený jedinečný vzhľad a vnáša do domácnosti pocit tepla. Drevo však, aj napriek povrchovej úprave, dokáže vstrebať rozliate tekutiny, nehovoriac o šťave z mäsa, zeleniny či ovocia, ak ich spracúvate mimo dosky na krájanie.
Na škvrny od tekutín – často zapáchajúcich – použite soľ a polku citróna. Potrite znečistené miesto. Táto kombinácia nielenže absorbuje pach, pomôže tiež obnoviť vzhľad dreva. Rovnaký trik použite na vyčistenie obkladu a zásteny za kuchynskou linkou.
Inšpirácia: Obklad do kuchyne? Obľúbený je laminát, aj sklenená doska. Existujú však aj ďalšie možnosti. Poznáte výhody a nevýhody obkladu z mramoru?
Zemiaky na absorbovanie nepríjemných pachov
Zemiaky nielen výborne chutia, ale sú aj prirodzene savé, a preto môžu pôsobiť ako úplne prírodný odstraňovač kuchynských pachov. Do misky alebo na podnos rozložte zemiaky nakrájané na kocky a posypte ich morskou soľou. Nechajte pôsobiť dve hodiny, aby nasali nežiaduce pachy.
Domáci osviežovač vzduchu
Ak sa vo vzduchu stále drží vôňa omáčky, ktorú ste varili predpoludním, vyskúšajte domáci osviežovač vzduchu. Do fľaše s rozprašovačom vlejte tri štvrtiny šálky vody, dve polievkové lyžice liehu alebo vodky a 10 až 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja (levanduľa, mäta pieporná, pomaranč alebo klinček).
Majte svoj domáci osviežovač vzduchu stále poruke, aby ste ho mohli použiť, kedykoľvek budete potrebovať osviežiť svoju kuchyňu.
Zapáľte vonnú sviečku
Osvedčená a účinná taktika. Vonná sviečka je jednoduchý spôsob, ako prekryť zápach z varenia, ktorý sa rozšíril aj do iných miestností vašej domácnosti. Zapáľte si obľúbenú vonnú sviečku a hneď sa budete cítiť o niečo lepšie.
Vatové guľôčky s vanilkovým extraktom
Nepríjemné kuchynské pachy sa dajú ľahko maskovať aj vanilkovým extraktom, ktorý bežne pridávate do koláčov. Pripravte si vatové guľôčky, ktoré pokvapkáte extraktom alebo ich v ňom namočíte. Vložte guľôčky do pohárov a rozložte po kuchyni. Jeden nechajte aj v potravinovej skrinke, ďalší v chladničke, ostatné len tak, voľne položené.
Uvarte škoricu
Varené víno má schopnosť vyčarovať v domácnosti atmosféru Vianoc. Na rozdiel od väčšiny silných a aromatických vôni, toto je tá, ktorá nevadí takmer nikomu. Aby ste z kuchyne dostali nepríjemné pachy a nahradili ich jemnou škoricovou arómou, varte niekoľko škoricových tyčiniek v hrnci s vodou cca 5 minút a nechajte vychladnúť.
Bonusový tip: Upečte si koláč
Neexistuje takmer nič, s čím by si čerstvo upečený koláč alebo sušienky s čokoládou nedokázali poradiť. Ak nemáte čas riešiť zápach v kuchyni alebo neviete nájsť zdroj problému, upečte si sušienky alebo inú lahodnú dobrotu.
Sladká vôňa prekryje nepríjemný zápach – aspoň na chvíľu – a vaša nálada sa určite zlepší. Tento trik funguje najmä vtedy, ak čakáte návštevu. A čo je najlepšie, do tohto procesu môžete zapojiť aj svoje deti a užiť si spoločný “sladký” čas.
Čistite za pochodu
Jednoduché a účinné. Aj keď to na prvý pohľad môže vyzerať ako práca navyše, ak si tento jednoduchý trik osvojíte, nielenže eliminujete pachy v kuchyni, uľahčíte si aj následné čistenie.
Čo môžete urobiť?
- Používajte utierky – Papierové utierky sú skvelé na bleskové utretie rozliatych tekutín. Neporiadok odstránite ihneď, a tým eliminujete aj zápachy. Ak však chcete byť ekologickejší, nahraďte papierové utierky opakovateľne použiteľnými handričkami z mikovlákna. Vhodnou alternatívou sú aj bambusové utierky.
- Počas spracovania surovín použite mini odpadkový kôš – Ak čistíte zemiaky alebo zeleninu, vykosťujete mäso, je dobré mať poruke nádobu, ktorá dočasne zastúpi odpadkový kôš. Toto je častým problémom v mnohých kuchyniach. Ak je odpadkový kôš priveľmi vzdialený od zóny spracovania surovín, časté chodenie tam a späť sa prejaví na stave podlahy.
Mohlo by vás zaujímať: Ak vás čaká rekonštrukcia kuchyne, zamerajte sa na správne usporiadanie kuchynských zón. Viete, na čo si dať pozor pri rekonštrukcii kuchyne?
- Nedajte škvrnám šancu – Ak vám spadne vajíčko na zem, alebo vám vykypí omáčka z hrnca, ihneď ten neporiadok odstráňte.
- Priebežne umývajte riad – Aj keď je lákavé hodiť špinavý riad do drezu a umyť ho neskôr, neodkladajte to. Stačí chvíľa, aby sa pachy zo zvyškov jedál rozniesli po miestnosti.
- Kuchyňu vyčistite ihneď po dovarení jedla – S čistením začnite hneď, ako skončíte s varením. Utrite povrchy, ako je pult, sporák a vnútro mikrovlnnej rúry. Umyte použitý riad. Zvyšky jedál preložte do vzduchotesných nádob a vložte ich do chladničky.
- Použité špongie a handričky pravidelne vymieňajte – V týchto kuchynských pomocníkoch sa usádza najviac baktérii. Ak aj na pohľad nevyzerajú špinavo, môžu zapáchať kvôli baktériám vo vnútri. Ak ste špongiu vymenili len nedávno, no máte pocit, že zapácha, nechajte ju deň-dva voľne na slnku. UV žiarenie dokáže baktérie zničiť.
Zápach z umývačky riadu, chladničky a mikrovlnky
Najúčinnejšie je, ak po každom umývacom cykle vyberiete filter zo spodnej časti umývačky riadu a opláchnete všetky nečistoty. Mali by ste tiež prejsť vlhkou handričkou okolo tesnení dvierok, aby ste zabránili hromadeniu nečistôt a plesní. Pre hlbšie vyčistenie a odstránenie vodného kameňa naplňte pohár octom, položte ho na horný stojan a spustite umývačku na najvyšší stupeň.
Vyhoďte z chladničky staré a pokazené jedlo. Všetky police vyčistite roztokom teplej vody a sódy bikarbóny, potom ich umyte roztokom teplej vody a octu. Aby ste predišli zápachu, nechajte škatuľu sódy bikarbóny otvorenú na poličke v zadnej časti chladničky a vymieňajte ju každý mesiac.
Mikrovlnku osviežite tak, že v nej zohrejete misku s vodou s nakrájaným citrónom na najvyššiu teplotu, kým sa okno mikrovlnky nezaparí. Pred otvorením dvierok nechajte pôsobiť 15 minút. Potom budete môcť ľahko odstrániť všetky nečistoty a mastnotu.
Odpadkový kôš a odtok
Aby ste osviežili odpadkový kôš, najskôr ho umyte zvnútra aj zvonka teplou mydlovou vodou, opláchnite a dôkladne osušte. Aby ste predišli budúcim zápachom, pred vložením vrecka na odpadky poprášte dno sódou bikarbónou alebo tam vhoďte niekoľko citrusových šupiek. Do kovového koša môžete vložiť podstielku pre mačky.
Kuchynský drez je vystavený všetkým možným nečistotám, v dôsledku čoho to môže v oblasti okolo drezu zapáchať. Odtok vyčistíte tak, že doň nasypete šálku soli, následne šálku sódy bikarbóny a zalejete vriacou vodou, aby sa aktivovala zmes soli a sódy. Nechajte chvíľu pôsobiť. Pustite studenú vodu a nechajte ju tiecť asi minútu, aby z odtoku zmyla zvyšky.
Na záver
Varenie je pre niekoho záľubou, pre iných nevyhnutnou povinnosťou. Ak však chcete umlčať tých fidlikantov vo vašom bruchu, príprave jedál sa zrejme nevyhnete. Varenie je vysoko aromatická aktivita, niektoré vône príjemne pošteklia váš nos, iné dokážu negatívne ovplyvniť atmosféru u vás doma.
Zápach z varenia by vás však nemal odrádzať od prípravy vašich obľúbených jedál, ani vám brániť v tom, aby ste svojich blízkych pozvali na obed. Vyskúšajte niektorý z vyššie spomenutých tipov, každý z nich dokáže zatočiť so zápachom a udržať vašu kuchyňu dlho sviežu.
Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov