Pivo je najstarší a najviac konzumovaný alkoholický nápoj na svete – takže si zaslúži nielen najvyšší rešpekt, ale aj servírovanie vo vhodnom pohári, ktorý závisí od toho, v akom štýle sa varil – správne zvolená nádoba ukazuje všetky organoleptické vlastnosti zlatého nápoja. Každý barman by mal tiež podstúpiť krátky tréning a mať príslušenstvo, ktoré ešte viac spríjemní prácu za holým. Aký je rozdiel medzi okuliarmi – krýgl x štuc a v ktorom pohári je najobľúbenejší typ piva opitý?
Kultúra pitia piva
Každý alkoholický nápoj sa pije v špeciálnom pohári. Nie je to iné ako pri pive, hoci kultúra jeho spotreby je fenomén, ktorý sa vyvinul pomerne nedávno. Až do 80 rokov 20. storočia bolo pivo nápojom, ktorý nebol povolený v salónoch – bol spojený s pracujúcou triedou a zvyčajne sa konzumoval v tradičných pohároch – krýgloch alebo priamo z fľaše. Samozrejme, zvyk piť “pivo” pred obchodom z plechovky alebo fľaše sa bohužiaľ zachoval dodnes, ale nemá to nič spoločné s kultúrou konzumácie piva – je to len rýchle doplnenie percenta alkoholu v krvi. Našťastie, po viac ako tucet rokoch sa situácia v Českej republike začala meniť. Pivo z malých remeselných pivovarov vstúpilo do módy, varené v mnohých, často prekvapujúcich štýloch. K dispozícii sú bary a krčmy, kde môžete ochutnať širokú škálu pív. Dnešný skutočný milovník piva má nielen obrovský výber, ale väčšinou vie aj v akom pohári by mal daný druh konzumovať. Rastúci záujem o zlatú vodu potvrdzuje skutočnosť, že jeden z najstarších pivných festivalov na svete – mníchovský Oktoberfest – navštevuje viac ako 6 miliónov ľudí ročne, čo prináša mestské príjmy vo výške viac ako 100 miliárd eur.
Krýgel, štuc alebo pohár?
Pivo pité vo vyhradenom pohári chutí oveľa lepšie – potom oceníte nielen jeho chuť a arómu, ale aj ďalšie vlastnosti, t.j. farbu, jasnosť, penivosť a textúru. Pivné sklo je rozdelené do niekoľkých základných typov – najobľúbenejšie je pivné sklo (ďalej korbel, škopek), t.j. nádoba z hrubého skla s pevným masívnym uchom. Zaujímavosťou je, že prvé vedrá boli drevené a mali prikrývku. Poháre na pivo typu krýgel sa najčastejšie používajú na pitie tradičných, ľahkých, spodných fermentovaných pív, t.j. populárnych pilzners a ležiakov (ležiaky). Pivo je tiež často vtiahnuté do šálok, ktoré sú niekedy zamieňané s bežnými pohármi, aj keď sa líšia mnohými spôsobmi. Pohár na pivo na stopke vyzerá trochu ako šálka. Je vyrobený z relatívne tenkého skla a šálka sedí na nohe, ktorá slúži ako rukoväť. Poháre na pivo typu šálky sú určené pre tmavé a svetlé špičkové fermentačné pivá. Pivá s pridaním amerického aromatického chmeľu v nich veľmi dobre vynikajú. Pohár na pivo sa tiež používa na konzumáciu zlatého nápoja, ktorý sa jednoducho podobá kríženiu pohára s pohárom typu šálky. Nie je vyrobený zo skla tak hustého ako kryt, ale často má pohodlnú rukoväť alebo nohu. V závislosti od ich tvaru sa poháre na pivo používajú na konzumáciu rôznych druhov piva. Pšeničné pivo sa podáva v pohároch mierne expandujúcich nahor, čo je dôvod, prečo sa niekedy nazývajú Weizeny. Belgické pivá sa zvyčajne pijú v pohároch s praktickou stopkou. Tento typ skla sa často nazýva tulipán.
Medzi ďalšie populárne typy pivného skla patrí okrem iného Snifter – bacuľatý, trochu pripomínajúci koňakový pohár alebo šálku v tvare kalicha. Snifter a tulipány sa často používajú len na ochutnávku.
Základné príslušenstvo
V pivnom bare alebo krčme by mal mať každý barman okrem sady rôznych pohárov po ruke užitočné profesionálne príslušenstvo. Najdôležitejšia vec je samozrejme otvárač piva – niektorí zákazníci dávajú prednosť len a výlučne pivu naliatemu z fľaše. Ďalšou veľmi dôležitou pomocou je pivná pípa, ktorá má na starosti vyprázdňovanie obsahu sudu. Špeciálne kladivo sa používa na vrazenie kohútikov do sudov. Stojí tiež za to postarať sa o odtok z nehrdzavejúcej ocele, stierku na zber prebytočnej peny a súpravu na čistenie rúrok – armatúra piva sa musí pravidelne čistiť.