Zdielajte
Ako upiecť skvelý čučoriedkový koláč
Ako upiecť skvelý čučoriedkový koláč

Sezóna často určuje, čo sa bude variť a dokonca aj to, čo sa bude piecť. A keďže si práve dosýta užívame čučoriedkovú sezónu, tak aj dnešný recept sa nimi zafarbí. Upečieme si jednoduchý čučoriedkový koláč, ktorý zmizne z plechu raz, dva, tri.

Na nasledujúci čučoriedkový koláč môžeme použiť klasické čerstvé čučoriedky, kanadské čučoriedky, ale aj čučoriedky z mrazničky či zavárané. Akékoľvek máme po ruke, dokonca aj v kombinácii s iným chutným ovocím. Tak poďme na to.

Suroviny:

  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilínový cukor
  • čučoriedky

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou, prípadne vystelieme papierom na pečenie.
  2. Do misky dáme vajcia a kryštálový cukor. Vymiešame do peny.
  3. Pridáme olej a opäť vymiešame.
  4. Do misky prilejeme mlieko a jemne premiešame metličkou.
  5. Pridáme suché suroviny – múku, prášok do pečiva, vanilínový cukor. Všetko dôsledne zmiešame tak, aby v ceste neboli hrudky.
  6. Vytvorenú masu vylejeme opatrne na plech a navrch rovnomerne nasypeme čučoriedky. Čím ich je viac, tým je potom koláč šťavnatejší.
  7.  vložíme do vyhriatej rúry.
  8. Pečieme pri teplote 180°C približne pol hodiny. V závislosti od rúry je potrebné koláč kontrolovať.
  9. Hotový sa pýši zlatistou hnedou farbou.

Koláč po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pri servírovaní jemne posypeme práškovým cukrom.

Hrnčekový čučoriedkový koláč sa podarí vtedy, ak použijeme vždy rovnakú šálku, prípadne rozdielne šálky ale s rovnakým objemom. V tomto prípade rátame s hrnčekom, ktorý má objem 2 dcl.

Ak si chcete pochutiť na čučoriedkovom dezerte, no upravili ste stravu, nahraďte cukor iným – zdravším sladidlom, prípadne si upečte nízkosacharidový koláč. Pomôže tiež, ak siahnete po čerstvých čučoriedkach bez pridaného cukru namiesto tých zaváraných.