Sezóna často určuje, čo sa bude variť a dokonca aj to, čo sa bude piecť. A keďže si práve dosýta užívame čučoriedkovú sezónu, tak aj dnešný recept sa nimi zafarbí. Upečieme si jednoduchý čučoriedkový koláč, ktorý zmizne z plechu raz, dva, tri.
Na nasledujúci čučoriedkový koláč môžeme použiť klasické čerstvé čučoriedky, kanadské čučoriedky, ale aj čučoriedky z mrazničky či zavárané. Akékoľvek máme po ruke, dokonca aj v kombinácii s iným chutným ovocím. Tak poďme na to.
Suroviny:
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilínový cukor
- čučoriedky
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny. Plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou, prípadne vystelieme papierom na pečenie.
- Do misky dáme vajcia a kryštálový cukor. Vymiešame do peny.
- Pridáme olej a opäť vymiešame.
- Do misky prilejeme mlieko a jemne premiešame metličkou.
- Pridáme suché suroviny – múku, prášok do pečiva, vanilínový cukor. Všetko dôsledne zmiešame tak, aby v ceste neboli hrudky.
- Vytvorenú masu vylejeme opatrne na plech a navrch rovnomerne nasypeme čučoriedky. Čím ich je viac, tým je potom koláč šťavnatejší.
- vložíme do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri teplote 180°C približne pol hodiny. V závislosti od rúry je potrebné koláč kontrolovať.
- Hotový sa pýši zlatistou hnedou farbou.
Koláč po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pri servírovaní jemne posypeme práškovým cukrom.
Hrnčekový čučoriedkový koláč sa podarí vtedy, ak použijeme vždy rovnakú šálku, prípadne rozdielne šálky ale s rovnakým objemom. V tomto prípade rátame s hrnčekom, ktorý má objem 2 dcl.
Ak si chcete pochutiť na čučoriedkovom dezerte, no upravili ste stravu, nahraďte cukor iným – zdravším sladidlom, prípadne si upečte nízkosacharidový koláč. Pomôže tiež, ak siahnete po čerstvých čučoriedkach bez pridaného cukru namiesto tých zaváraných.