Káva je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na celom svete. Pijeme ju ráno, aby sme dokázali ísť do práce. Okolo obeda na zvládnutie náročných úloh v práci. Ale aj poobede s dezertom na strávenie príjemných chvíľ s priateľmi. Káva však v sebe skrýva množstvo zaujímavostí, ktoré ste o nej možno ani nevedeli.
Pastieri kôz ako kávoví priekopníci
Hoci nikto doteraz nezistil, ako sa objavili energizujúce účinky šálka kávy, no spájajú sa s tým viaceré povery. Najčastejšie sa s týmto objavom spája povera o objaviteľských kozách. Pastieri z Etiópie pásli počas stredoveku svoje stáda kôz blízko kávových lesov. Pastier Kaldi zistil, že ak sa kozy najedli bobúľ tohto stromu, nechceli v noci spať. Svoj objav zveril opátovi z kláštora a ten si z bobúľ pripravil nápoj. Za obľúbený nápoj teda vďačíme štvornohým zvieratám.
Káva arabica a robusta – dva najdôležitejšie druhy
Káva arabica je pôvodom z kávových stromov v Etiópii a tvorí takmer 70 % produkcie kávy na celom svete. Káva arabica je vynikajúca s jemnou arómou a menším obsahom kofeínu ako v prípade robusty. Jej zrná sú ploché a viac predĺžené.
Káva robusta sa najčastejšie využíva v rôznych kávových zmesiach alebo ako súčasť instantných káv. Zrno je menšie a okrúhlejšie ako má káva arabica. Je tiež lacnejšia, pretože jej stromy sú menej náročné na údržbu. V porovnaní s arabicou má výraznejšiu chuť a výrazne vyšší obsah kofeínu.
Káva alebo víno?
Pomenovanie kávy, ako ho poznáme dnes, prešlo dlhším vývojom. Napríklad úplne pôvodný názov qahwah pochádza z Yemenu a bolo pomenovaním pre víno. V Turecku sa pre kávu používal názov kahveh. To len dovtedy, kým Holanďania neprišli s názvom koffie. Z toho vzniklo už známe anglické pomenovanie coffee.
Foto: Bigstockphoto